Høyanger var ein av dei fyrste industristadene i Norge til å ta i bruk vannkrafta. Opplev historia på Høyanger industristadsmuseum eller prøv deg opp trappene langs med røyrgata. Høyanger har òg eit flott badeland til glede for både små og store.

Aktiviteter i Sognefjorden

Les mer om utvalgte sted og attraksjoner fra Sognefjorden.

Sogn Aqua - kveiteoppdrett

Sogn Aqua AS har løftet Sognefjorden inn på land i et 10.000 m2 stort basseng i Ortnevika. Her fôres og stelles Glitne-kveita med stor omsorg av erfarne røktere. De utvikler et helt spesielt forhold, oppdrettskveitene og de entusiastiske og erfarne røkterne i Sogn Aqua. Kanskje ikke så rart når det tar fire år fra de 300-500 gram store flatfiskene settes ut i gigantbassenget i Ortnevika, til de har nådd slaktevekten på rundt fem kilo. Det meste av fôringen i Vestlandets største utendørsbasseng skjer automatisk. Men kveitene håndfôres daglig i tillegg. Du tror det ikke før du ser det Fra pilotprosjekt og forsiktig oppstart i Slantevika i 2010, er Sogn Aqua AS godt i gang med å gjøre landbasert kveiteproduksjon til industri. Girskiftet kom i 2016. Da sto det imponerende landanlegget i Ortnevik klart, og innsettet av yngel ble tidoblet. I 2018 nærmet årsproduksjonen seg 200 tonn. I 2019 skal den dobles. Innen tre år er målet en årsproduksjon rundt 700 tonn. For å komme dit: For å komme til Norges største landbaserte kveiteoppdrett, kjører du nordover fra Bergen på E39, forbi fergeleiet i Oppedal og videre inn på fylkesveg 8. Følg vegen videre over Ikjefjordsbrua og sving skarpt til venstre etter smale Førsund bru. Fylkesveg 92 er kronglete, men er verdt turen: Du møtes av et 10.000 kvadratmeter stort sølvspeil, når kveitefarmen reflekterer den lave senvintersola. Areal viktigere enn volum  Anlegget består av ti 150 meter lange renner, som ligner avdelte svømmebaner i et basseng. Hver renne har et bunnareal på 1.000 kvadratmeter. – I kveiteoppdrett er arealet viktigere enn antall kubikk. Vi tror vi skal kunne produsere over 50 kilo kveite på kvadraten, sier driftsleder Jan Even Østerbø, og avslører at vanndybden i anlegget ikke er mer enn 80 centimeter. Råvannet som hentes opp fra 100 meters dyp i Sognefjorden, holder 8-9 grader hele året gjennom. Oksygenmetningen løftes fra 80 til 100 prosent, og 80-90 prosent av inntaksvannet gjenbrukes. Hver av de 150 meter lange svømmebanene har fem fôringspunkter, hvor en velkjent raslelyd høres når fôret skytes ut. Aqua Pioneers  

Planlegg reisen din!

Vil du oppleve dype fjorder, høye fjell, landskap som tar pusten av deg, kultur og de ekte, vestnorske smakene? Da har du kommet på rett sted!

Finn aktiviteter, overnattingssteder, kulturopplevelser og spisesteder for å fylle ferien din med det beste av hva Vestlandet kan by på.