I 2020 ble 1700 vinplanter og 1000 haskap-busker plantet og i 2021 ble 2600 drueplanter satt i jorda. I 2022 skal det plantes 1700 vindrue-planter, og målet er at egenprodusert vin fra gården er klar sommeren samme år.

Feltet med vindruer ligg sørvendt til på gården Bakkjen, 50 meter frå fjorden. Alle druesortene på gården tåler godt kuldegrader om vinteren. Da er plantene gått i dvale, og kan tåle helt ned mot minus 25.

Midtsommar dyrker mest av druesorten Solaris. Det er en hvit drue som nyter godt de lange, lyse døgna i Skandinavia. Den egner seg godt til både hvitvin og bobler. De vurderer også å produsere oransjevin, som kort fortalt er en hvitvin som er laget som en rødvin.

Rondo er blå vindruer kan brukes til både hvitvin og rødvin. Den er motstandsdyktig mot sykdommar og tåler kulde, så den egner seg godt på disse breddegrader. Superbæret haskap er ekstremt rikt på antioksidantar og så hardføre at de tåler minusgrader etter blomstring. Haskap har ein frisk og syrleg skogsbærsmak, og siden mange haskapsorter er rike på tanninar, er de svært godt egnet til rødvin. 

I tillegg til de tre nevnte bærene dyrkes druesortene Leon Millot, Regent, Bolero og Muscaris på vingården i Ryfylke.

Målet er å lage vin tuftet på egenproduserte råvarer. Vindyrkerne på Hebnes er erfarne og jordnære bønder som har en ydmyk tilnærmelse til de ressursene de forvalter. De har sansen for tradisjoner, men liker samtidig å eksperimentere.

Midtsommar ønsker å tilby opplevelser knyttet til vinproduksjon og jordbruk, for turister og tilreisende, alene eller i samarbeid med andre næringsdrivende i Suldal. Målet er å ha klar de først smaksprøvene sommeren 2022. Da blir det omvisning mellom vinranker og superbær, historiefortelling om det unike eventyret om vingården midt i Ryfylke og vinsmaking.

  • Facebook logo

Kontakt

Adresse:
  • Hebnesvegen 1797
  • 4235
  • Suldal
Telefon:
95969809
E-post:
hei@midtsommar.no
Nettside:
www.midtsommar.no/

Hvor er Vingården Midtsommar på Hebnes?